ОУ "Черноризец Храбър"
ОУ "Черноризец Храбър"
проект
"Лабиринт"
проект
"Лабиринт"
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ

„Занаятите на дядо, поминъкът на татко” – тридневна учебна екскурзия в Стара планина


 

За активно участие в проектните дейности 29 ученици от 5 до 8 клас участваха в учебна екскурзия с маршрут: Кайнарджа – Елена – Велико Търново - Габрово – Етнографски комплекс „Етъра”, Боженци – Кайнарджа.

Дойде дългоочакваната екскурзия! На 17 юни 2010 година потеглихме рано сутринта. Първата забележителност по маршрута се оказа старата българска столица Търново с крепостта Царевец, останките от Царския дворец на династия Асеневци, Балдуиновата кула и патриаршеския комплекс с църквата “Св. Възнесение Господне”. Голяма атракция за децата беше възможността да се снимат в одежди на царици и на конници с шлем, щит и копие. Озовахме се пред “Театъра на вековете”, където времето беше спряло, а ние попаднахме в Българската държава през Средновековието, за да усетим величието на царете.

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

Ето ни в “Етъра”, действащ архитектурно – етнографски музей на открито! Попаднахме в истинско старо селце с тихи калдъръмени улички, с малки работилници за гайтани, ножове, шарени черги и дюкянчета на чаршията. Видяхме как старите българи са практикували различни занаяти и как са използвали силата на водата да задвижва воденичен камък и колело. Може да се опитат вкусните ястия на нашите прабаби, приготвени така, както това е ставало преди векове.

 

     
 
     
 
     
 
     
 

В красивия старопланински град Елена посетихме занаятчийска работилница, където имахме възможност сами да упражняваме местни занаяти, като грънчарство, медникарство, дърворезба. Беше забавно и приятно преживяване! Лилия, Фатме, Назми и Ербил бяха пленени от сръчните ръце на майстора. А може би някой от нас, когато порасне ще наследи занаятите на дядо или поминъка на татко и ще стане прочут майстор дърворезбар.

 
     
 
     
 

Дряново е живописен град, съхранил времето на Възраждането. В околностите на града се намират Дряновски манастир и пещерата ”Бачо Киро”. Разгледахме за първи път дъждовна зала с Каменното цвете, Тополките, Езерото на щастието, концертна зала в пещерата. Всички те получиха наименования според видяното. Бяхме омаяни от причудливите скални образувания сталактони и сталактити.